Psychedelische therapie is een vorm van therapie die gebruik maakt van psychedelische stoffen, zoals psilocybine (magische truffels), MDMA en LSD, in combinatie met therapeutische begeleiding. Het doel van deze therapie is om mensen te helpen bij het verkennen en verwerken van hun gedachten, emoties en ervaringen. Mesen die vaak afkomen op psychedelische therapieën zijn vaak diegenen met psychische aandoeningen zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Wat het psychedelisch maakt, is de invloed van deze stoffen op de hersenen en de perceptie van de gebruiker. Psychedelica werken voornamelijk door het stimuleren van serotonine 2A-receptoren in de neo-cortex, wat leidt tot veranderingen in bewustzijn, perceptie en emotionele verwerking. Dit kan resulteren in hallucinaties, diepgaande inzichten, emotionele catharsis en een herstructurering van de manier waarop individuen hun leven en ervaringen waarnemen.
De combinatie van deze stoffen met een therapeutische setting kan de effectiviteit van de behandeling verhogen, omdat het de neuroplasticiteit bevordert en individuen in staat stelt om conflicten en trauma's op te lossen die ten grondslag liggen aan hun psychische aandoeningen. In Nederland mag een psychedelische therapie geen medische behandeling worden genoemd en niet ingezet worden om aandoeningen te genezen. Wel kan je gebruik maken van begeleidde sessies onder invloed onder begeleiding van een therapeut.