@psiloloog
Geplaatst door: @psiloloog
Wat is de beste therapeutische methode die je kunt combineren met een psilocybine sessie?
Tijdens de piekeffecten van een psilocybine sessie wil je eigenlijk niets te maken willen hebben met therapeutische toepassingen of andere interventies. De piek van de trip is het meest effectief als je met alle rust naar binnen kunt keren en het middel het werk laat doen. Psilocybine is op zichzelf in staat om ontstekingsremmend te werken, nieuwe neurale verbindingen te laten aanmaken en nog andere biologische processen in gang te zetten die 'helend' of zelfs 'therapeutisch' kunnen werken. Om deze redenen kan psilocybine al heel goed helpen tegen bijvoorbeeld een depressie. Voor deze werking heb je geen therapeut of een specifieke psychotherapeutische benadering nodig, maar wel rust en vertrouwen in een begeleider.
Naast deze biologische processen kan je gebruik maken van de verandering in bewustzijn, alsmede de suggestieve staat waarin een deelnemer verkeerd. Therapeutische methoden kunnen voornamelijk ingezet worden voor en na een psilocybine sessie, maar ook tijdens de opkomende en neerkomende fase tijdens de psilocybine sessie. Tijdens de opkomende en neerkomende fase zijn mensen minder sterk onder invloed en kunnen zij beter communiceren dan tijdens de piek. Dit is dan voornamelijk het eerste en laatste uur van een psilocybine therapiesessie.
Onderzoekers en therapeuten zijn het nog niet helemaal eens over welke therapievorm het beste aansluit bij psilocybine therapie. Dit komt ook omdat er meer onderzoek gedaan dient te worden tussen de verschillende therapievormen én het kan ook per deelnemer verschillen wat handig werkt. Enkele therapeutische methodieken die worden gebruikt en in aanmerking komen als toegevoegde waarde bij psilocybine therapie zijn:
- Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Helpt bij het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen.
- Internal Family Systems (IFS): Richt zich op het herkennen en begrijpen van de verschillende innerlijke delen of 'personen' binnen iemand.
- Blootstellingstherapie: Wordt vaak gebruikt om angst en trauma te behandelen door gecontroleerde blootstelling aan angstwekkende stimuli.
- Mindfulness en meditatie: Bevordert zelfbewustzijn en emotionele regulatie.
- Creatieve therapieën: Zoals kunst-, muziek- en schrijftherapie, die kunnen helpen bij het uiten van gevoelens en het verwerken van ervaringen.
- Traumatherapie: Gericht op het helen van de diepere emotionele wonden door middel van verschillende technieken.
Meer over psilocybine therapie: