Meldingen
Alles wissen

Werking LSD

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
775 Bekeken
Marcel van der Putten
Berichten: 1634
Admin
Topic starter
(@marcel)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Werking LSD

LSD is een zeer krachtig psychedelisch middel dat invloed heeft op je waarneming, denken, gevoel en bewustzijn. LSD kan een lange en intense trip veroorzaken die tot wel 12 uur kan duren. Dit komt doordat LSD zich hecht aan bepaalde receptoren in je hersenen die te maken hebben met serotonine, een belangrijke neurotransmitter. LSD kan verschillende effecten hebben, afhankelijk van de persoon, de dosis en de omgeving. Sommige effecten zijn:

  1. Veranderingen in je zintuigen, zoals kleuren, vormen, geluiden en smaken
  2. Verhoogde zelfreflectie, inzicht en creativiteit
  3. Mystieke of spirituele ervaringen en een gevoel van verbondenheid met alles
  4. Sterke emoties, zoals vreugde, liefde, angst of verdriet

LSD werkt zo sterk omdat het molecuul lijkt op serotonine en daardoor goed past in de receptoren waar serotonine normaal gesproken aan bindt. LSD komt er echter moeilijk weer uit, waardoor het lang blijft werken. Ook wordt LSD langzaam afgebroken door de lever en uitgescheiden via de urine. Dit is anders dan bij andere psychedelica zoals psilocybine (paddo’s) of DMT (ayahuasca).

LSD heeft vooral effect op de 5-HT2A receptor, die betrokken is bij veel processen in je hersenen. Door deze receptor te stimuleren kan LSD je perceptie, cognitie, emotie en bewustzijn beïnvloeden. Ook kan het de activiteit in de prefrontale cortex verhogen, wat kan leiden tot veranderingen in je denken en je gevoel van verbondenheid met de omgeving.

LSD kan ook andere 5-HT receptoren stimuleren, zoals de 5-HT1A receptor, die betrokken is bij het reguleren van angst, depressie en stemming. Het is niet helemaal duidelijk hoe LSD deze receptor beïnvloedt, maar het kan mogelijk helpen om angst en depressie te verminderen.

Naast de effecten die je zelf kunt merken, verandert LSD ook de chemische boodschappers in je hersenen. Door de stimulatie van de 5-HT2A receptor komt er meer glutamaat en BDNF vrij. Glutamaat is een neurotransmitter die betrokken is bij het leren en het geheugen. BDNF is een groeifactor die helpt om nieuwe verbindingen tussen hersencellen te maken. Deze veranderingen kunnen bijdragen aan de therapeutische effecten van LSD op lange termijn.

De LSD trip. De ervaring die je hebt op LSD hangt af van veel factoren, zoals hoe je lichaam werkt, hoeveel je neemt en waar je bent. Een heel lage dosis van LSD zal weinig tot geen effect hebben, terwijl een dosis van 200 microgram een volledige trip kan geven.

Meer informatie: De werking van LSD | LSD sessie | LSD therapie

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden