Wat is depressie en...
 
Meldingen
Alles wissen

[Sticky] Wat is depressie en wat kan de oorzaak zijn?

1 Berichten
1 Gebruikers
0 Reactions
2,475 Bekeken
Marcel van der Putten
(@marcel)
Famed Member Admin
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Berichten: 1634
Topic starter  

Wat is depressie?

Een depressie kan ontstaan door meerdere factoren. Iemand die aan een depressie lijdt is meer depressief dan alleen maar neerslachtig. Enkele symptomen van depressie zijn:

  1. Negatieve stemming gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  2. Weinig tot geen interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag.
  3. Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust.
  4. Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag.
  5. Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag.
  6. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag.
  7. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens.
  8. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid.
  9. Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord.

Veroorzakers van depressies

Genetische factoren

Uit onderzoek naar tweelingen is bekend dat er 65% kans is op stemmingsstoornis als één helft van een eeneiige tweeling hieraan lijdt. Bij twee-eiige tweelingen is deze kans ongeveer 14%. Kinderen van ouders met een depressie hebben bijna drie keer zoveel kans om zelf een depressie te ontwikkelen. Dat iemand erfelijke aanleg heeft voor depressie betekent niet dat de depressie daadwerkelijk aanwezig zal zijn. Ook omgevingsfactoren spelen een rol in het aanleggen van een depressie. In hoeverre de genetische oorsprong de oorzaak heeft t.o.v. andere of dezelfde omstandigheden is niet geheel duidelijk bij de genoemde onderzoeken.

Sociale- en omgevingsfactoren

Een verlies, psychische aantasting of andere traumatische levensomstandigheid zijn voorbeelden van sociale of omgevingsfactoren die kunnen leiden tot een depressie. Valt er sociale steun weg of heeft iemand te maken met sociale afwijzingen, dan kan diegene in een sociaal isolement terechtkomen. Door sociaal niet actief te zijn, kan het depressieve gedragen zich uitbreiden en houdt de depressie uiteindelijk stand. Het niet hebben van sociale contacten verlaag het zelfbeeld en vergoot de angst om doelen in het leven niet te bereiken

Chemische ontregeling

Wat ook de oorzaak is van een depressie, er kunnen altijd afwijkingen in de neurotransmitters van het brein worden gevonden. Het maakt voor het lichaam niet uit of er door stress, omgeving, angst en of voeding ontstekingsreacties in het lijf ontstaan en daardoor de depressie.

Depressiviteit en evolutie

Vanuit de natuur is terugtrekgedrag wat veelal voorkomt bij depressies een natuurlijk mechanisme om andere individuen van de groep te sparen voor eventuele ziekten die ontstekingen teweeg brengen. Pas zodra het individu hersteld is van ziekte en daarmee de depressie is het weer voor de groep veilig om weer de herstelde depressieve individu op zich te nemen. Dit alles voor het verhogen van de overlevingskansen van de groep. Het lichaam maakt geen onderscheid of de depressie door voeding, stress of angst komt, vandaar het terugtrekgedrag bij elke vorm van depressie.

Hoe kom je van een depressie af?

Depressies zijn bijna altijd het gevolg van een ontstekingsreactie in het lichaam. De bron is in principe alleen relevant indien de depressie bestreden dient te worden middels een depressiebehandeling. Iedereen die uit een depressie wilt komen heeft baat hebben bij goede voeding, beweging, meer eigenwaarde en minder stress door angsten te bestrijden. Zo wordt de bron aangepakt in plaats van symptoom bestrijding in de vorm van medicatie.

Contactgegevens

Als u wilt weten hoe wij u kunnen helpen kunt u contact met ons opnemen via een medium van uw voorkeur.

Telefoon en Whatsapp: +31640898455
Email: info@triptherapie.nl
Contactformulier: Klik hier
Facebook: Klik hier
Twitter: Klik hier


   
BeantwoordenCiteren